Manualer / tangenter

Om tonhjulsgeneratorn är hjärtat i en Hammond, så är manualerna hjärnan. I en klassisk Hammond sitter nio kontakter under varje tangent och på många modeller går det inte ens att känna att något är där. Till varje kontakt går en tunn, tunn tråd som bär en ton från generatorn. 549 tunna trådar i en enda manual. Enkelt och ändå så komplext…

busbararrangemang

När något går fel med de små kontakterna eller de tunna trådarna blir det givetvis problem med orgeln. Vi genomför neurokirurgin som behövs för att få ordning på ”tonbanorna” igen!

Som om inte det räckte, är ju faktiskt manualernas mekanik dessutom det som ger en stor del av ”spelkänslan” – den taktila återkopplingen – till organisten. Dåliga tangenter, felupphängda tangenter, utslitna dämpningar och årens smuts och damm hjälper alla till att fördärva spelupplevelsen och störa inspirationen hos musikern. Som vanligt rengör, justerar och smörjer vi det som behövs, men vi byter också till nytt fräscht när det behövs.

Därtill finns i många orglar av senare datum ett allvarligt problem inbyggt i manualerna. Läs om problemet med frätande skumgummi här.

Kommentarer är stängda.