Vad gör man med gamla elorglar som inte är tonhjulsorglar?

Det korta svaret på frågan för många orglar är att man antingen renoverar, reparerar eller bygger om. Läs mera om resonemang omkring olika frågeställningar nedan. Funderar du över något som inte får sitt svar här – hör av dig!

 

Måste jag kasta bort/sälja min gamla orgel som jag är så van vid för att få det ljud jag egentligen behöver och vill ha?

Det beror på många faktorer, men det är inte alls säkert. Är orgeln en tonhjulsorgel eller en halvledarbaserad orgel eller bådadera? Är den mekaniskt sliten eller är den i gott skick? Är den ett fullvärdigt instrument i sig själv men du önskar ett annat ljud? Kontakta oss för en diskussion omkring just din orgel och just dina önskemål. Vi kan inte trolla, men vi kan hjälpa dig till en kostnadseffektiv lösning som kan omfatta allt från byte av instrument till full renovering eller rentav en total (ja, faktiskt!) ombyggnad av det instrument du redan har. Vad som blir bäst för just dig är beroende av många variabler.

 

Min favoritorgel har gått sönder och inga reservdelar finns så ingen verkar kunna laga den. Kan ni göra något?

Det är inte alls omöjligt. MAFY utför i första hand service, reparationer och renoveringar av hammondorglar och leslien. Allt oftare får vi förfrågningar om att åtgärda andra instrument än de gamla tonhjulsorglarna och ofta kan vi hjälpa till även om det händer att vi avråder. Handlar det om en Vox, Farfisa eller någon liknande klassiker kan vi med säkerhet stå till tjänst. En del sådana orglar, identiska eller snarlika, finns också som såldes under andra namn än dem man vanligen hör talas om, så var inte rädd att fråga även om skalet och märket inte är det som de flesta talar om. Eller kanske det är en gammal Eminent Solina med den eftertraktade stråkmaskinen? Den är i mångas ögon  värd att renovera. Handlar det om en gammal sakralorgel är ofta mekaniken mycket fin och motsvarande är ytterst kostsamt att få i ett nyinköp. Då är uppgradering och ombyggnad troligen ett mycket gynnsamt alternativ där vi tar vara på allt det högkvalitativa och ersätter insidan med modern elektronik. Du får orgelljud av yppersta klass och mycket svårt att hitta något konkurrerande pris/prestanda-förhållande. När vi ändå gör om orgeln kanske du vill ha riktigt bra klaviatur med verklig tracker-action också? Vad som är bästa beslut rörande just ditt instrument är något vi avgör tillsammans.

 

Kan jag komplettera min Mojo/Hamichord/Hammond/Korg/Nord/Viscount/(fyll i vad just du har!) med ett riktigt, riktigt bra hammondljud?

Faktum är att du kan det. Beroende på hur ditt nuvarande instrument ser ut och vad du vill göra finns två vägar. Antingen kan du komplettera det med en HX3 midi-modul (se separat sida under Försäljning-Digitala lösningar. Där finns också en FAQ för just midimodulen)  eller så kan vi bygga in ny elektronik som ger dig ett “nytt” instrument i den gamla kostymen. Det sistnämnda kan vara bäst om du ändå inte är intresserad av de gamla ljuden eller om instrumentet slutat fungera korrekt.

 

Den gamla elektroniska orgeln hos farfar har jättefina klaviatur och riktigt pedalklaviatur men låter inte bra/är trasig. Vad skall jag göra?

Svaret är i hög grad beroende av vad du vill uppnå och vad det är för orgel det handlar om. Kanske är orgeln värd att reparera som den är och chanserna är goda att vi kan hjälpa dig med det. Om reparation inte är ett alternativ och du söker ett riktigt fint hammondljud är det mycket troligt att vi kan hjälpa dig att ge orgeln ett nytt liv till en vänlig kostnad genom en ombyggnad. Om du vill använda orgeln med klassiska piporgelljud är möjligheterna också goda att vi kan hjälpa dig till en mycket bra, kostnadeseffektiv lösning. Förutsättningarna bestäms i första hand av orgeln och av dig. Kontakta oss, så får vi resonera om saken.

 

Vad motsträviga ni är! Gammalt skräp vill väl ingen ha – det måste väl vara bättre att köpa nytt?

Både ja och nej. Som vi redan sagt, är det instrumentet och behoven hos ägaren som styr vilken lösning som är bäst. Det är dock ett faktum att i väldigt många av de gamla ”dåliga” instrumenten sitter klaviatur som med sin fina kvalitet står långt över det mesta som tillverkas och säljs idag. Samma sak gäller ofta för hantverkskvaliteten i möblerna. För alla musiker som uppskattar känslan av ett bra klaviatur under fingertopparna är därför ombyggnad många gånger ett verkligt fördelaktigt alternativ. Kostnaden blir inte bara oftast lägre totalt sett – resultatet blir bättre också!

Man kan också se två andra betydelsefulla vinster. Naturligtvis vinner innehavaren ekonomiskt på att till en lägre kostnad skapa ett bättre instrument både mekaniskt och musikaliskt än vad nyinköp ger. Faktum är också att miljöbelastningen minskar både kortsiktigt och långsiktigt. Det som redan är tillverkat har redan belastat miljön och belastningen och behöver heller inte destrueras i så stor omfattning för att inte tala om att nytillverkningen begränsas. Långsiktig förvaltning av gamla tillgångar i liten skala, men på ypperligt sätt!

 

Om jag låter er bygga om min gamla orgel, kommer jag att kunna använda den för att styra och spela på mina andra midi-instrument som jag har?

Ja, det kommer du att kunna göra, givet alla de vanliga förutsättningarna när det gäller midi-styrning. Den ombyggda orgeln kommer att skicka ut alla data på sin midi-utgång. Om du väljer ombyggnad med HX3-kärnan är kommandouppsättningen Native Instruments B4, i andra fall har vi möjlighet att utforma styrningen på annat sätt beroende på behoven.

 

Jag funderar på att köpa en HX3-modul av er men vill veta om mitt klaviatur/min kontroller fungerar med den. Jag vill ansluta ett Leslie också, kan jag det?

HX3-modulerna är egna produkter och har fått sin egen frågesida. Du hittar den här.

 

Om jag köper en HX3 midimodul och sedan vill ha den inbyggd i min gamla orgel, kan jag göra det?

Ja, det går bra. Bästa resultatet får du genom att vi bygger om hela orgeln till HX3 men återanvänder modulens ljudmotor. På så sätt får du samma ljudkälla och kan skydda investeringen du gjorde när du köpte modulen. För övriga frågor om HX3 – titta här.

 

Tycker ni aldrig att det är rätt att skrota en orgel?

Faktum är att det finns orglar som är i så dåligt skick att det inte är försvarbart att åtgärda dem alls, så – jo, ibland ser vi det som rätt väg. Däremot är en orgel, bara för att den inte just nu är populär eller för att den faktiskt inte har bra ljud automatiskt skrotfärdig. Vill man inte fylla den med en ny orgelelktronik, är det i alla händelser möjligt att bygga om den till en bra midikontroller. Vad får man annars betala för en stadig midikontroller med dubbla klaviatur av bra kvalitet, pedaler och övriga reglage? Svaret är enkelt; betydligt mycket mer än vad ombyggnad vanligen kostar.

Kommentarer inaktiverade.