Uhl Instruments X3 Smooth orglar med HX3

uhl_instruments_028

Kompletta HX3-orglar i ny utgåva: X3-2 Smooth & X3-1 Smooth

 

Dessa nyproducerade HX3-orglar från Uhl Instruments i Tyskland har alla önskvärda egenskaper hos en modern portabel orgel och ger ett oöverträffat ljud i ett kompakt, transportabelt format. Pris/prestanda är ytterst fördelaktigt!

 

Om Uhl X3 Smooth

lightI den nya Smooth-serien har klaviaturen byggts för att bättre efterlikna spelkänslan i originalet. De flesta som spelat på en originalorgel förstår vad det betyder att de flesta kloner har ett mera hårdspelat klaviatur och att de därmed blir mindre lättspelade. I dessa nya klaviatur är tangentmotståndet avvägt så att det är i klass med de gamla klassiska originalorglarnas. Ställer man in orgeln att slå till tonen direkt när klaviaturets första kontakt sluts är det svårt att hitta ett mera lättspelat klaviatur. Fritt fram för glissandos!

 

img_5491Under huven sitter naturligtvis den överlägsna HX3-motorn från KeyboardPartner som baserat på en fysisk modelleringen av varje ljudpåverkande del i en tonhjulsorgel översatt rakt ned i hårdvaran levererar ett bland kloner helt oöverträffat ljud. Vi får gång på gång bekräftelser på kvaliteten inte bara från våra egna öron utan från våra kunder som ofta provat det mesta av vad som finns på marknaden. På sidorna om HX3-lösningarna och midimodulerna har vi berättat lite mer om den underliggande tekniken, läs gärna här.  Mera detaljerat om principerna bakom hammondklonerna och hur det kommer sig att HX3-ljudet är överlägset autentiskt jämfört med vad som fås ur andra kloner på marknaden berättar vi lite om här.

 

uhl_instruments_263Varje orgel har en komplett uppsättning drawbars för två manualer och pedaler vilket betyder att även den enmanualiga modellen kan användas som en komplett orgel när ytterligare klaviatur kopplas in via midi.

 

 

uhl_instruments_012Reglage för att styra de vanliga orgelfunktionerna som vibrato, chorus och percussion etc sitter direkt och överskådligt tillgängliga intill drawbarreglagen. De följer, bortsett från vredet för vibrato/chorus,  samma arbetssätt som reglagen hos den stora midimodulen och -kontrollern så har man använt den ena, känner man igen sig i den andra. Varje knapp har en integrerad lysdiod som diskret talar om när funktionen är aktiv.

 

uhl_instruments_010Inställningar kan göras via samma menysystem som finns i alla HX3-instrument och vid mera avancerad användning via mjukvara i extern dator ansluten över USB. Vissa inställningar som kan vara av värde att ändra under tiden man spelar finns också som egna reglage på orgelns vänstersida.

uhl_instruments_032bAnslutningarna på orgelns baksida ger tillgång till två midi-ingångar så att det t ex går att ansluta både extra manual och ett pedalbord. All samlad miditrafik sänds sedan ut på midi-utgången. Uttag för att ansluta swellpedal och extern lesliestyrning är självklart på plats. Ljudutgångarna omfattar både simulerat leslie, ren orgel eller leslieförstärkare (utan rotation) och separat utgång för pedalbasen. Hörlursutgång finns givetvis också. Slutligen, sist men inte minst, finns ett leslieuttag för 11-poligt leslie. MAFY tillhandahåller givetvis gärna även balanserad leslie-utgång enligt MAFY-Speakon.

 

Ljudprover

Vår allmänna sida för ljudprover med HX3-motorn finns här.

Uhl Instruments egen YouTube-samling med X3-klipp hittar man här.

 

Centrala egenskaper i sammanfattning

 • Extra lättspelat klaviatur som i sitt tangentmotstånd mycket exakt avbildar originalet
 • Byggd med HX3 fysisk modell i hårdvara där alla ljudpåverkande delar har sin direkta hårdvarumotsvarighet – ljudet i orgeln skapas med full samtidighet på samma sätt som sker i en originalorgel. Inga signalprocessorer (DSP), inga beräkningar för att framkalla ljudet. Allt har fått sin hårdvarumotsvarighet;  från drivaxlar, kugghjul, slirkopplingar och tonhjul via magnetiska pickup:er, resistanstrådar och de nio kontakterna under varje tangent till transformatorer, rör, kondensatorer och spolar. Den roterande scannerkondensatorn med ”vibline” ej att förglömma!
 • Fysisk modell av rörförstärkaren i ett Leslie-122 är inbyggd; 122-ljudet kan direkt fås i ett transistorleslie
 • Rotationseffekten i ett Leslie-122 kan simuleras till stereoutgång och/eller hörlurar
 • Kan stämmas för A mellan 433 och 447Hz
 • Utgång för fysiskt 11-poligt leslie eller balanserat efter anpassning
 • Flera ljudutgångar med möjlighet till separat pedalutgång och olika konfigurationer efter behov
 • 14 inställningsbara preset-val som utöver drawbarinställningar även omfattar inställningar för percussion, vibrato/chorus, reverb, lesliesimulering och konfiguration för orgelns ljudutgångar
 • Stort antal justerbara egenskaper hos den fysiska modellen som exempelvis ålder hos orgelns elektronrör och filterkondensatorer
 • Tontillslaget kan ställas att ske omedelbart när första kontakten under en tangent sluts eller först sedan andra kontakten slutits. På så sätt fås olika spelegenskaper, snabb respons eller anslagskänslighet (påverkan på key-click).
 • 2 x Midi-In + 1 Midi-Ut
 • Fria uppdateringar

 

Artiklar & dokument

Uhl X3-orglarna har synts i fackpressen i Tyskland en del under sista året. Två av artiklarna (tyskspråkiga) har vi här (OKey) och här (Tastenwelt).

Vad som är nyckeln till varför HX3-motorn är så överlägsen i ljudet berättar vi lite om här.

Den engelskspråkiga manualen till orglarna har vi här.

 

Tillbehör

Till både det en- och tvåmanualiga modellerna finns riktigt fina hard case att tillgå som vi starkt rekommenderar om instrumentet någonsin skall transporteras.

uhl_instruments_035uhl_instruments_044

För övriga tillbehör, som t ex leslieswitchar, hänvisar vi just nu till HX3 tillbehör och tillägg.

 

Priser och köpinformation

Orglar, hardcase och övriga tillbehör säljs mot proforma-faktura (förskottsbetalning) och sänds fullt försäkrade till köparen. Fraktkostnad tillkommer på priserna, men sambeställning av orgel och case sänker de kostnaderna märkbart. Om leveranstid mer än normal packning och transport blir aktuell, meddelar vi givetvis det.

För våra norska kunder gäller att den svenska momsen inte skall betalas och priset för varan är det angivna priset i SEK utan moms. Norsk moms betalas vid förtullningen i Norge.

uhl_instruments_030

 

Uhl X3-2 Smooth tvåmanualig HX3-orgel

Dimensioner: (Uppgift kommer)

Vikt: 16,8 kg

Pris: 31875:- inkl moms (25500:- ex moms)

 

uhl_instruments_031

 

Uhl X3-1 Smooth enmanualig HX3-orgel

Dimensioner: (Uppgift kommer)

Vikt: 9,8 kg

Pris: 26625:- inkl moms (21300:- ex moms)

 

uhl_instruments_035

 

Hard case X3-2

Dimensioner: 115 x 54 x 23cm

Vikt: 9,8 kg

Pris: 3690:- inkl moms (2952:- ex moms)

 

uhl_instruments_040

 

Hard case X3-1

Dimensioner: 115 x 40 x 17cm

Vikt: 7,3 kg

Pris: 3125:- inkl moms (2500:- ex moms)

 

 

 

Relaterat


c-2-front-left

Kompletta HX3-orglar med både en och två manualer från MAG Custom Organs finns här.

DBExpanderFrontLäs om den stora HX3-modulen med inbyggda drawbars och leslieutgång mm här.

 

TonadmodulfrontLäs om den klassiska HX3-modulen här. Modulen är mindre än ovanstående Drawbarmodul, men har samma ljudmotor.

 

Kommentarer inaktiverade.