MAG Custom Organs orglar med HX3

p2-p1030081a

OBS! Nya lägre priser!

OBS! Sommarkampanj med 10% rabatt vid order senast 30/9!

MAG Custom Organs HX3-orglar:
De mest autentiska hammondklonerna som existerar

Vi vågar utan att tveka kalla detta världens mest autentiska hammondklon. HX3-instrumenten från MAG Custom Organs bygger inte bara på den helt exceptionella HX3-motorn för orgelljudet och Neo Instruments Ventilator för lesliesimuleringen utan utformas också i de yttre detaljerna för att komma verkligt nära originalet. Den är verkligen byggd för att låta organisten arbeta med orgeln på samma sätt som med ett original. Drawbars, chorus/vibrato-vred och vippor har samma placering och beteende som hos originalet.

Vi kan inte låta bli att tänka att det finns en god anledning till att vår kund sedan rätt många år, Merit Hemmingson, använder en HX3-orgel från MAG som sin turnéorgel och det med ett alldeles superbt resultat. Även om vi inser att talesätt inte kan tas bokstavligt, tror vi ändå att det betyder något viktigt när hon säger ”Jag kan inte säga att MAG:en låter dubbelt så bra som de moderna kloner jag använt på senare år. Jag måste säga att den låter 1000 ggr bättre. Nu är det äntligen kul att spela på en hammondklon!”

Merit köpte inte bara en MAG-orgel för turnébruk, utan några månader senare köpte hon en till likadan för användning för övning och bruk i sin egen studio. Det gör man givetvis bara om man är mycket nöjd!

Den autenticitet i detaljerna en orgel från MAG byggts med hittar man inte hos någon annan portabel hammondklon. Naturligtvis är det överlägsna HX3-ljudet där och inte bara det – som ”pricken över i” spetsas det av en inbyggd Neo Ventilator Leslie-simulator. Omsorgen i detaljerna blir uppenbar när man betänker att orgeln utrustats med drawbarenheter som konstruerats och byggts speciellt för att troget efterlikna originalet.

För den som enkelt vill kunna byta instrument mellan en originalorgel och en portabel rigg och bara fortsätta spela sitt instrument utan förlust i ljudkvalitet eller ändrat användningssätt är en HX3-orgel från MAG det enda reella alternativet på marknaden.  För den som vill ha det rena, klassiska hammondutseendet hos en nyproducerad orgel och samtidigt vill att orgeln verkligen skall låta som en äkta hammond gör, vågar vi påstå att några faktiska konkurrenter till MAG-orglarna saknas.

Ingen annanstans finns denna utsökta kombination av design, yppersta ljudkvalitet och portabilitet att få! Visst vet vi att några andra fabrikat är fina att se på, men de saknar ljudet i en HX3-orgel och dessutom i kombination med en Ventilator som alltid är inbyggd i vår konfiguration.

I grundutförande har orgeln enkla mattsvarta gavelstycken, men det går att få gavlar i det träslag och den färg man själv önskar sig, från den lysande isblå MAG-färgen över alla vanliga träfärger som exempelvis körsbär och klassisk valnöt till knallgrönt eller glänsande metall.

 

Centrala egenskaper i sammanfattning

 • Trogen avbildning av reglage och användningssätt från originalet
 • Byggd med HX3 fysisk modell i hårdvara där alla ljudpåverkande delar har sin direkta hårdvarumotsvarighet – ljudet i orgeln skapas med full samtidighet på samma sätt som sker i en originalorgel. Inga signalprocessorer (DSP), inga beräkningar för att framkalla ljudet. Allt har fått sin hårdvarumotsvarighet;  från drivaxlar, kugghjul, slirkopplingar och tonhjul via magnetiska pickup:er, resistanstrådar och de nio kontakterna under varje tangent till transformatorer, rör, kondensatorer och spolar. Den roterande scannerkondensatorn med ”vibline” ej att förglömma!
 • Fysisk modell av rörförstärkaren i ett Leslie-122 är inbyggd; 122-ljudet kan direkt fås i ett transistorleslie
 • Rotationseffekten i ett Leslie-122 simuleras av en inbyggd Neo Instruments Ventilator till stereoutgång. Rotationseffekt finns även i hörlursuttaget.
 • Utgång för fysiskt 11-poligt leslie eller balanserat efter anpassning
 • Flera ljudutgångar med möjlighet till separat pedalutgång och olika konfigurationer efter behov
 • Inställningsbara preset-val som utöver drawbarinställningar även omfattar inställningar för percussion, vibrato/chorus, reverb, lesliesimulering och konfiguration för orgelns ljudutgångar.
 • Stort antal justerbara egenskaper hos den fysiska modellen som exempelvis ålder hos orgelns elektronrör och filterkondensatorer
 • Tontillslaget kan ställas att ske omedelbart när första kontakten under en tangent sluts eller först sedan andra kontakten slutits. På så sätt fås olika spelegenskaper, snabb respons eller anslagskänslighet (påverkan på key-click).
 • 2 x Midi-In + 1 Midi-Ut
 • Fria uppdateringar

 

Ljudprover

Vår allmänna sida för ljudprover med HX3-motorn finns här.

 

Artiklar & dokument

Ännu så länge har inte MAG-orglarna synts så mycket i publikationer, men Merit Hemmingson berättar lite om sin MAG C2 här (SvD).

Vad som är nyckeln till varför HX3-motorn är så överlägsen i ljudet berättar vi lite om här.

 

Orgelmodellerna

p2-p1030071-e1455202678804P2 – Flaggskeppet

Den största orgeln, byggd efter Hammond A/B/C-orglarna, är modellen P2 med dubbla uppsättningar drawbars.  Här finns allt som en klassisk Hammond B3 har inklusive preset i klaviaturet. Alla orgelreglagen sitter som de skall där de skall. Extrafunktionerna som exempelvis koppel, reverb och volymreglering etc är placerade till vänster om klaviaturen.

 

c2-p1020931aC2 – Mellanmodellen

Mellanmodellen som är smalare än den stora P2-modellen skiljer sig från storebror genom en enkel uppsättning drawbars och avsaknaden av inverterad preset-oktav. De extra reglage som i en P2 placerats i sidostyckena är placerade på panelen vid drawbarenheterna. Där finns även ett mindre preset-system. Displayenheten på bilden är ett tillbehör för inställningar och kan köpas separat.

 

uc-1-front-300x168C1- den lilla

Slutligen, för den som behöver minsta förpackning för sin orgel, finns den lilla mini-varianten C1. Mycket mindre och lättare än såhär blir nog inte en portabel Hammond! Det gäller i synnerhet om man vill ha riktiga drawbars och vippor på klassiskt vis. Orgeln är densamma som C2-modellen bortsett från att den bara har en manual.

 

 

Anslutningar

c-2-connectionsAnslutningarna på orgelns baksida ger tillgång till två midi-ingångar så att det t ex går att ansluta både extra manual och ett pedalbord. All samlad miditrafik sänds sedan ut på midi-utgången. Uttag för att ansluta swellpedal och extern lesliestyrning är självklart på plats. Ljudutgångarna omfattar både simulerat leslie, ren orgel och separat utgång för pedalbasen. Hörlursutgång finns givetvis också. Slutligen, sist men inte minst, finns ett leslieuttag för 11-poligt leslie. MAFY tillhandahåller givetvis gärna även balanserad leslie-utgång enligt MAFY-Speakon.

 

 

 

Tillbehör

Till samtliga modeller finns transportlåda/hardcase att tillgå som vi starkt rekommenderar om instrumentet någonsin skall transporteras.

För den som vill kunna ta orgeln med sig på flyget, går det att köpa flightcase som uppfyller ATA-standard.

Displayenheter för justering av interna parametrar efter smak kan beställas separat. Annars kan justeringar göras via dator och fri mjukvara.

Det är också möjligt att köpa till de ypperligt välbyggda pedalställen vi berättar om här.

Även pedalställen är tillverkade av MAG Custom Organs vilket borgar för kvalitet både i stort och smått. Vi tror att dessa pedalbord fyller en viktig plats på marknaden för midi-anslutna pedalbord både när det gäller utföranden, kvalitet och pris.

För övriga tillbehör, som t ex leslieswitchar, hänvisar vi just nu till HX3 tillbehör och tillägg.

 

Priser och köpinformation

Orglar, flightcase och övriga tillbehör säljs mot proforma-faktura (förskottsbetalning) och sänds fullt försäkrade till köparen. Efterkrav kan också fås, men avgifter tillkommer. Fraktkostnader ingår inte i priserna, men sambeställning av orgel och case mm kan sänka de kostnaderna märkbart.

För våra norska kunder gäller att den svenska momsen inte skall betalas och priset för varan är det angivna priset i SEK utan moms. Norsk MVA betalas vid förtullningen i Norge.

För MAG-orglarna gäller viss leveranstid eftersom de tillverkas sedan beställning inkommit. Beställningen är av den anledningen bindande. Kontakta oss för detaljer om detta!

MAG-orglarna från MAFY är konfigurerade enligt vår uppfattning om bästa pris/prestanda. Det betyder att flera tillägg som annars skulle tillkomma på priset vid ett köp ingår, som exempelvis en inbyggd Neo Ventilator och ett MAFY leslie-interface.

Orglarna på bilderna nedan är extrautrustade med trägavlar av olika typ för exemplens skull. Standardutförande är svarta gavlar, men på detta sätt ger vi smakprov på hur det kan se ut när man så önskar.

 

MAG P2 (”Preset”, 2 manualer)

Dimensioner: 115,7 x 47,1 x 17,3 cm

Vikt: 20,8 kg

Pris: 48500:- inkl moms (38800:- ex moms)

 

c-2-front-leftMAG C2 (”Compact”, 2 manualer)

Dimensioner: 91,2 x 47,2 x 14,5 cm

Vikt: 15,3 kg

Pris: 41000:- inkl moms (32800:- ex moms)

 

MAG C1 (”Compact”, 1 manualer)

Dimensioner: 91,2 x 32,4 x 10,3 cm

Vikt: 9,6 kg

Pris: 35625:- inkl moms (28500:- ex moms)

 

Case-priser

Standard ATA flightcase
P2: 5250:- inkl moms (4200:- ex moms)
C2: 4600:- inkl moms (3680:- ex moms)
C1: 4100:- inkl moms (3280:- ex moms)

Hard case
P2: Uppgifter kommer.
C2: 3875:- inkl moms (3100:- ex moms)
C1: 3375:- inkl moms (2700:- ex moms)

Gig-bag
P2: 2875:- inkl moms (2300:- ex moms)
C2: 2325:- inkl moms (1860:- ex moms)
C1: 2275:- inkl moms (1820:- ex moms)

 

Relaterat


DBExpanderFrontLäs om den stora HX3-modulen med inbyggda drawbars mm här.

 

 

TonadmodulfrontLäs om den klassiska HX3-modulen här. Modulen har samma ljudmotor som orglarna ovan. Vill man ha drawbars kopplade till den, finns en fristående drawbarkontroller klar att koppla in. Se tillbehörssidan.

Kommentarer inaktiverade.