HX3-konvertering av Hammond XB-2

Är XB-2 verkligen så dålig att man skall bygga om den?

Delvis är det bara en fråga om tycke och smak. Någon kanske tycker om det snart 25 år gamla digitalljudet.

Delvis är det istället en fråga om hur ett gammalt klaviatur alls skall kunna tas tillvara på något förnuftigt vis.

Saken är nämligen den, att Hammonds XB-serie byggdes med specialgjorda kretsar (benämnda MUSE och DRB) som sedan länge slutat tillverkas och några kvarvarande lager finns inte. Dessa kretsar hade kortare livslängd än många förväntade sig och ett mycket stort antal XB-orglar har därför slutat fungera och kan inte repareras. XB-2 hade stor spridning och det finns många exemplar stående i hörnen som inte går att spela på längre ens om man accepterar ljudet.

Specialkretsarna MUSE och DRB i en Hammond XB2

Specialkretsarna MUSE och DRB i en Hammond XB-2

En XB-2 har dock ett acceptabelt klaviatur, den har riktiga drawbars, ett antal övriga reglage och ett klassiskt yttre. Tänk att kunna ta vara på de egenskaperna och skapa ett nytt, friskt instrument av den!

Vi erbjuder den möjligheten. Har du en defekt XB-2 som mekaniskt sett är hel, kan vi fylla den med nytt välljud på en helt ny nivå och till ett betydligt lägre pris än vad ett nytt motsvarande klaviatur skulle kosta dig. Pris/prestanda blir garanterat oöverträffade!

I ombyggnaden får du naturligtvis HX3-motorn med alla dess funktioner. Du får också alla uttag och anslutningar som fanns i original utom Midi-thru, fast de nu är anpassade för HX3-motorn. Pitch- och mod-hjulen kommer bara att fungera via midi ut och knappar och reglage förändras till sin funktion för att passa HX3 bättre. Displayen blir kvar och används för HX3-inställningarna.

Ljudproverna för HX3-motorn har vi här.

Under förutsättning att spänningsförsörjningen i klaviaturet är hel, mekaniken inte behöver åtgärdas och att du inte önskar ombyggnaden genomförd på annat sätt än vad som är ”standard” kan vi lämna fast pris: Vi bygger om den till en totalkostnad av 9500:- (7600:-+moms). Fraktkostnader tillkommer. Observera att i priset ingår en renovering av spänningsförsörjningen där åldrade komponenter byts ut så att det nya instrumentet inte skall sluta fungera i förtid! Om klaviaturet är mycket slitet, får vi ta ställning till det i samråd med dig – det går normalt att renovera också det, även om kostnaden beror av hur det är skadat så vi inte kan säga något pris här.

Önskar du få ombyggnaden gjord på något speciellt sätt, exempelvis för leslie med balanserad signalingång med eller utan MAFY Speakon eller om spänningsförsörjningen inte fungerar eller displayen är skadad eller något annat är fel, måste vi få justera kostnaden för de ändrade förutsättningarna. Vi kan dock fortfarande lova ett mycket fint pris/prestandaförhållande jämfört med nyköp!

Om du har en annan orgelmodell än just XB-2 ber vi dig kontakta oss. Vi kan inte utan att först känna till modellen uttala oss om vad ombyggnadskostnaden blir. Vi fortsätter dock lova fint pris för de flesta modeller och ett garanterat fint resultat.

 

Kommentarer inaktiverade.