Ljudprover HX3 ljudmotor

Det som utmärker HX3-motorn är naturligtvis i allra första hand dess överlägsna ljud. Så – då måste det finnas tydliga ljudprover att lyssna på.

Du som varit med ett tag har givetvis noterat att flertalet klontillverkare aldrig jämför sitt ljud direkt med ljudet från en originalorgel. Lyssnar man lite ordentligt på klonerna, är det lätt att förstå varför. Här gör vi sådana jämförelser utan att skämmas, trots att jämförelserna sker med en nu ganska ålderdomlig version av HX3-motorn.

Nedan har vi samlat en del representativa ljudprover från HX3-motorn. Med tiden kommer vi att utöka samlingen, men dessa prover ger en god uppfattning om vad som går att förvänta sig. Proverna är kanske inte så musikaliskt upphetsande utan skall ses som just tekniska prover. För musiken hänvisar vi till slutet av sidan!

Vi reserverar oss för sådant som handlar om inspelningsteknik, kompressionsförluster vid lagring och uppspelningssätt.

Våra huvudsakliga beskrivningar av HX3 och tillhörande produkter och tjänster finns under Digitalt, HX3 Midimodul och HX3 Drawbarmodul.

Tekniska ljudjämförelser

Rena ljudprover i olika lägen är mycket givande eftersom de visar förutsättningarna för att skapa ett autentiskt ljud och ett slutresultat som är övertygande. Dåliga grundförutsättningar kommer ofelbart att ge dåligt slutresultat.

Tillverkaren har gjort sådana ljudprover tillgängliga, som vi gärna publicerar här. I höger kanal hörs en B3 av årsmodell 1963 där signalen spelats in direkt efter förförstärkaren. I vänster kanal hörs HX3-motorn med inspelning direkt från line-out och utan några justeringar av inställningarna.

En liten olycka inträffade vid inspelningen, när en svag 5kHz störning från en lampa råkade hitta in till HX3-ljudet. Om det är bra eller dåligt kan man fundera över, eftersom det då blir möjligt att skilja originalet från kopian… 🙂

Percussion och chorusläge C3
Fulla drawbars
Låga drawbars, fulla
Låga drawbars, fulla, låga till höga toner
Ackord med chorusläge C3

Ovanstående är direktinspelningar från instrumenten. Följande är inspelningar gjorda med mikrofon och med instrumenten kopplade till ett Leslie 147. För att inte förvirra lyssnaren är HX3:an transponerad en halvton uppåt.

B3 & HX3 i Leslie 147 #1
B3 & HX3 i Leslie 147 #2

För vän av ordning vill vi berätta att proverna ovan i ärlighetens namn börjar bli ganska gamla och att den senare tidens revisioner innebär ett *ännu* mera autentiskt ljud, vilket inte vill säga lite!

 

Verklig musik

I slutänden är det verklig musik som skall komma ur ett instrument. Därför är helheten kanske mest spännande för de flesta, egentligen. Så, hur låter verklig musik spelad med en HX3?

Vi kommer här att samla olika ljudspår och länkar som är representativa för HX3-ljudet i verklig musik.

Leo Lindberg provar MAG C2 hos MAFY (Inspelat med en IPhone 6, men ändå mycket bra)

Merit Hemmingson & Ola Hultgren i ”Opalens dans” med en MAG C2

Medan vi fyller listan ovan, går det bra att lyssna sig igenom tillverkarens eget urval via länken. Notera att inga effekter är pålagda och att spåren är inspelade direkt från HX3-orgelns ljudutgång:

Musikurval med HX3-baserade orglar

Gamla Uhl Instruments, som tillverkade X3-orglarna, har en egen YouTube-samling med mycket fina X3-klipp här. Den samlingen är på många sätt vår favorit.

Spridda klipp av ganska sent datum med varierande artister, HX3-utrustning och stil:

Kommentarer inaktiverade.