HX3 Midimodul

 

Tonadmodulfront

HX3 MIDI-modul: HAMMOND in-a-box

Den banbrytande och redan smått klassiska HX3 midimodulen emulerar en klassisk tonhjulsorgel med alla egenskaperna hos en Hammond B3, allt förpackat i en liten smidig låda.

HX3-ljudmotorn höjer sig över de vanliga digitalklonerna på grund av den fullfjädrade fysiska modelleringen som ger en autenticitet som inte är möjlig med de vanliga traditionella digitala tekniker som hitintills använts. I varje del har en klassisk elektromekanisk hammondorgel avbildats i modern digital hårdvara. Här används ingen mjukvara eller samplingar för att skapa det unika och älskade ljudet av tonhjul, kontakter, filter, transformatorer och varma rör, utan just precis sådana – förpackade i digital form.

På samma sätt som allt pågår samtidigt i en riktig orgel, snurrar alla tonhjulen och alla toner genereras kontinuerligt i en HX3. Kontakterna under en tangent sitter där och sluts på sitt karaktäristiska vis på samma sätt som i en B3:a, fast det sker digitalt. HX3 är odiskutabelt den mest naturtrogna digitalklon vi hitintills sett och det är faktiskt inte alldeles säkert att någon med högre kvalitet kommer att se dagens ljus helt enkelt för att något som är exakt är precis just det – exakt. Detta är skälet till att vi i MAFY valt att använda just HX3 till alla våra digitala hammond-lösningar. Vi har helt enkelt aldrig sett eller hört något bättre och vi börjar få svårt att förstå varför något bättre, om det är möjligt att skapa, skulle behövas.

Om du inte läst om vad som gör HX3-motorn så helt speciell bland andra existerande kloner, har vi en artikel som diskuterar principerna här.

Utöver den minutiösa modellen av själva orgeln har modulen också en motsvarande fysisk modell för förstärkaren i ett Leslie 122 som ger det ”rätta” ljudet på ett utmärkt sätt. Med hjälp av den kan modulen användas även med ett transistorleslie och ändå ge ”riktigt” 122-ljud. En mycket fin simulering av själva leslieeffekten finns också om och när man inte spelar genom ett fysiskt leslie.

Modulen är helt MIDI-styrd med valbara MIDI CC-kommandon för Native Instruments B4, Hammond XK, KeyB m fl. Till funktionerna hör obegränsad polyfoni, trettio preset-val (femton per manual)  jämte ett stort antal parametrar som påverkar orgelmodellens egenskaper, alla ställbara i enkla menyer. Sist men inte minst ger HX3-modulen självklart det oöverträffade HX3-ljudet som får dig att undra om det ändå inte är en originalorgel du spelar på!

HX3 nyckelegenskaper

 • Autentisk ”hårdvarukopia” av en hammondorgels tongenerator, resistanstrådar (tapering), tangentkontakter, percussion, vibrato/chorus och rörbestyckade förförstärkare. Kort sagt: Autentisk fysisk modellering av allt som får en Hammondorgel att låta som en Hammondorgel.
 • Naturligt key-click genom full modellering av de nio individuella kontakterna under varje tangent i klaviaturet. Detta är inte en klickeffekt – det är det naturliga resultatet av de digitala kontakterna under varje tangent.
 • Inbyggt rumsreverb med tre individuellt inställbara förval
 • Autentisk modellering av Leslie 122 rörförstärkare ger möjlighet till ljudet av ett rörleslie även i moderna halvledarleslien
 • Utmärkt inbyggd simulering av de dubbla rotorerna i ett Leslie (Leslie 122)
 • Konfigurerbara ljudutgångar med möjlighet till bl a separata kanaler för baspedaler och för Leslie 122-förstärkarljudet
 • Kan stämmas för A mellan 433Hz och 447Hz
 • Uttag för direktinkoppling av swellpedal (expression, volym) och switch för styrning av lesliesimuleringen (Run/Stop, Fast/Slow)
 • Extremt korta interna fördröjningestider (latency)
 • Hantering av sex olika MIDI CC kommandouppsättningar för styrning av orgelinställningarna från flera vanliga klaviatur och kontrollrar jämte användardefinierad MIDI CC-uppsättning vid behov
 • Menysystem med 2×16 preset-inställningar, virtuella drawbars och parameterjustering
 • 7st LED visar aktuella vibrato/chorus- och percussioninställningar
 • Kompakt utförande i aluminiumlåda med måtten 222 x 150 x 42mm
 • Drivs med 9-12V DC, min 500mA. Adapter ingår vid leverans.
 • Inställningar kan göras även från PC via USB. USB-kabel ingår.
 • Svensk bruksanvisning

Ljudprover

Tro inte bara våra ord – tro framför allt dina egna öron! Ljudprover HX3-motorn

Tekniska frågor

Det finns givetvis mycket att fundera över när man skall använda en midimodul med befintlig utrustning. Här samlar vi nu de viktigaste frågorna och svaren på dem. Modulen har två midiportar som båda är ingångar vid leverans. Den ena kan konfigureras som Midi Out och om du vill ha din modul på det sättet, säg till oss när du beställer så ordnar vi det till nedsatt pris. Samma sak gäller om du vill ha fantommatningen påslagen i modulen. Köper du en Drawbarcontroller tillsammans med modulen är omkonfigureringen för fantommatning kostnadsfri om du vill ha den gjord. Värt att notera är att alla eventuella uppdateringar av styrande mjukvaror (midi, parametrar, menysystem) eller någon gång av själva ljudmotorn är kostnadsfria. Allt fler upptäcker skillnaden på den punkten jämfört med de flesta andra tillverkare. Om du har frågor som inte täcks av denna sida eller FAQ-sidan ovan går det bra att skicka en rad till info(at)mafy.se

Pris & leverans

Priset är 7875:- inklusive moms. Leverans sker mot postförskott eller förskottsbetalning (vänligen invänta  orderbekräftelse och betalningsanvisning). Kostnad för frakt jämte eventuellt postförskott tillkommer. För våra norska kunder gäller att den svenska momsen inte skall betalas och priset för modulen är 6300:- SEK. Norsk moms betalas vid förtullningen i Norge. Beställning görs via e-post till: order (at) mafy.se. Titta gärna också på de tillbehör vi har för modulen, som t ex HX3 Drawbarcontroller, transport- och förvaringsväskan i skyddande neopren och Leslie-switchar. Tillbehören hjälper dig att få full nytta av modulen i just ditt sätt att använda den. Om du köper en HX3 Drawbarcontroller tillsammans med HX3 Midimodulen, bjuder vi på omkonfigurationen av modulen för fantommatning om du så önskar. Vi reserverar oss för leveransförseningar till följd av stor efterfrågan, men meddelar kunden om en sådan situation uppstår.

Relaterat

dbc1 Läs om den fristående drawbarkontrollern, avsedd för användning med HX3 midimodulen, på tillbehörssidan här. Även Leslieswitcharna kan vara av intresse, eller kanske transport- och förvaringsväskorna till både modul och kontroller.

 

bundle1_kDet finns också ett klart fördelaktigt paketerbjudande innehållande både HX3 Midimodul och HX3 Drawbarkontroller här.

DBExpanderFrontLäs om den stora HX3-modulen med inbyggda drawbars och leslieutgång mm här.

 


c-2-front-leftKompletta HX3-orglar med både en och två manualer finns här (MAG Custom Organs).

Kommentarer inaktiverade.