HX3 Midimoduler – FAQ

Här samlar vi vanliga frågor och svar som inte hunnit in i presentationerna av HX3-lösningarna eller bäst får sitt egna utrymme för diskussion.

Vad är det som gör just HX3 så speciell och varför skall jag välja den istället för vilken annan klon som helst?

Det egentliga skälet är bara ett enda: Ljudet!

Du hittar inte en klon som i alla avseenden kommer så nära en originalorgel i sitt ljud. I HX3 har varje kugghjul, tonhjul, pickup, tangentkontakt, transformator och rör kopierats i digitalt utförande och byggts in i den fysiska modellen som ger ljudet. Det som finns i en äkta orgel finns i HX3 och det som inte finns, finns inte heller i HX3. (Nåja, ett par extra finesser finns som människor annars ägnar många timmar åt att införa i en äkta orgel, som t ex String Bass – pedal sustain – och möjligheten att välja hur gamla kondensatorer etc generatorfilter och delayline har – något som annars tar rätt många timmars arbete även av en erfaren tekniker bara för ett enkelt prov). På detta sätt har inte digitalkloner byggts förut, utan de har skapats med samplade ljud från en äkta orgel och/eller olika bearbetningar med signalprocessorer (datorer och mjukvara specialicerade för signalbearbetning) eller – som är det vanligaste i kloner idag – begränsade, om än ibland avancerade, mjukvarumodeller av den fysiska orgeln.

En förklaring av mera teknisk art till HX3:ans överlägsenhet som tar sitt avstamp i en originalorgels funktion hittar man här.

Från både MAFY- och kundperspektiv är en annan stor styrka att samma grundplattform fungerar från det minsta (midimodulen) till det största (ombyggda kompletta konsolorglar) vilket ger en frihet att lösa varje situation du som kund har på ett effektivt sätt – och med samma unikt fina resultat varje gång.

En inte oviktig fördel allt fler börjat notera är också att de uppdateringar som ibland kan behövas är kostnadsfria och kan läggas in av användaren själv.

 

Vilka klaviatur kan jag använda med HX3 Midimodulen?

I princip fungerar alla vanliga Midi-klaviatur på marknaden med HX3 Midimodul.

Svårigheterna kan uppstå omkring reglage och drawbars, vars förändringsmeddelanden för funktion måste skickas mha Midi CC, inte via SysEx eller NRPN. Exempel på klaviatur som inte går/inte går så bra att använda av denna anledning är några klaviatur från Hammond, t ex XB-1, XB-2 och XK1 som alla använder NRPN i lite ovanliga former.

Den påläste påpekar då genast att även t ex Hammond XK3 använder NRPN-meddelanden. Det är korrekt, men tolkningen av dessa är av skilda skäl direkt programmerad i modulen. De skiljer sig också från motsvarande kodning hos flera utgåvor av XK1, vilket ger problemen med XK1 enligt ovan.

Så länge som Midi CC används samt sänds via första midikanalen (en begränsning i det användaranpassade Midi-setet) och tillräckligt ändamålsenliga reglage finns tillgängliga på klaviaturet är det alltid möjligt att skapa de inställningar som behövs för att klaviaturet skall arbeta rätt tillsammans med modulen.

Antingen skapar man en kommandouppsättning i sitt klaviatur som passar någon av modulens standarduppsättningar, eller så skapar man ett Custom CC-set i modulen som passar klaviaturet/kontrollern. Ibland kan båda bli aktuella att nyttja samtidigt, t ex när man flyttar modulen mellan olika klaviatur.

När egen sådan kommandouppsättning behöver skapas, görs det vanligen via funktionen för Midi-learn i tillhörande PC-mjukvara och modulens USB-port.

Modulen stöder vid leverans direkt följande vanliga klaviatur:

 • Hammond XK (XK1/XK1c ej fullt stödda, vissa funktioner saknas)
 • Hammond SK
 • Hamichord/Mojo
 • Keyb/Duo
 • Custom CC set för första midi-kanal, ställbart via mjukvara

Dessa eller någon av drawbarkontrollrarna nedan kan väljas vid inställningen av Midi-parametrarna.

I vissa fall har vi möjlighet att komplettera med en konverteringsbox som löser eventuella konflikter i Midi-kommunikationen. Det gäller dock i dagsläget inte för klaviatur som skickar SysEx- eller NRPN-meddelanden för sina styrningar.

Jag har ett keyboard som skickar styrdata som ni säger inte kan tas emot av HX3 Midimodul. Vad kan jag göra?

Den enklaste lösningen är troligen att köpa till en styrenhet till modulen. HX3 Drawbar Controller har både drawbars och knappar för allt som finns på en riktig Hammond och lite till. Ett alternativ kan vara den stora midimodulen där all styrning är integrerad och man inte är bunden till vilka klaviatur man nyttjar.

Slutligen är det givetvis möjligt att istället välja ett komplett instrument som t ex en X3 från Uhl Instruments eller en custombyggd orgel från MAG. Båda är byggda på HX3-motorn och kan köpas genom oss.

Vilka drawbarkontrollers kan jag använda med HX3-modulen?

För dessa gäller samma principer som för klaviatur. Se ovan. Fristående drawbarkontrollers som direkt stöds är:

 • HX3 Drawbar Controller
 • Native Instruments NI B4 (NI B4, Doepfer d3c, Keyswerk/Böhm db4)
 • Voce Midi Drawbar

Jag har ett keyboard som inte står i listan ovan och jag har ingen aning om hur det skickar sina kommandon som ni pratar om. Hur Midi fungerar vet jag inte heller. Kan ni ordna så det fungerar med HX3?

Kanske. En del klaviatur går faktiskt att använda direkt fastän de inte står i den ”säkra listan” här ovanför. Vi kan ge några korta och snabba råd om du talar om vilket klaviatur du vill använda. Om du vill att vi skall arbeta fram en lösning för just ditt klaviatur måste vi göra det mot ersättning och vi måste ha tillgång till ditt klaviatur (eller ett likadant). Den enklaste och smidigaste lösningen är då troligen att köpa till en styrenhet till midimodulen eller välja den större  drawbarmodulen där all styrning finns direkt på modulen. Du är då dessutom fri att använda andra klaviatur än det du just nu använder vilket gör dig flexiblare på många sätt.

Jag har ett leslie jag vill använda. Kommer det att fungera?

Den stora HX3 Drawbarmodulen har direkt lesliestyrning inbyggd via 11-polig Lesliekontakt. Styrningen fungerar både via Midi och switchingången på Drawbarmodulen. Om du behöver balanserad utgång och kanske vill ha en MAFY Speakon-utgång monterad, är det bara att säga till vid beställningen så ordnar vi det.

Den lilla HX3 Midimodulen saknar direkt lesliestyrning. Den har inte heller balanserad utgång för de leslien som behöver det. När man vill koppla Midimodulen till leslie kan det göras på flera sätt, men en kabeladapter eller en traditionell fotpedal ligger nära till hands. Andra lösningar finns beroende på hur behoven ser ut, kontakta oss för diskussion.

Hur kan man konfigurera ljudutgångarna från modulerna?

Midimodulens två ljudkanaler är konfigurerbara i kombinationer av det rena orgelljudet (preampljudet), leslie rörförstärkar-ljudet och lesliesimuleringens stereokanaler. Dessutom är baspedalernas ljud möjligt att välja separat till en kanal eller mixa in i någon befintlig kanal.

Två uppsättningar av sådana konfigurationer kan lagras och snabbväljas för olika användning av modulen. Typiska användningar kan vara lesliesimulering L+R för användning i PA och leslieförstärkare+bas för användning i ett transistorleslie och separat basförstärkning.

Utsignalen har maximalnivå ca 300mV vid full volym/swell.

Den stora Drawbarmodulens utgångar är flera och på motsvarande sätt finns också flera konfigurationsmöjligheter. Alla signaler kan skickas till alla utgångar, men ingen signal kan kopplas till mer än en utgång samtidigt.

Måste jag köpa en komplett ombyggnad med ny HX3-motor av er om jag istället för min modul vill ha ett klaviatur ombyggt med HX3 internt?

Faktum är att en investering gjord i en modul som blir överflödig i samband med en ombyggnad delvis kan skyddas och återanvändas. Det är tilltalande eftersom en ganska stor andel av hårdvarukostnaden är just ljudmotorn. Kontakta oss om sådana ombyggnader. Om du då har en överflödig modul tar vi givetvis hänsyn till det om du önskar.

Jag har uppdaterat firmware till senaste version i min modul och min manual är gammal och stämmer inte längre. Kan jag få tag på en ny som stämmer med hur modulen fungerar nu?

Givetvis går det bra. Vi kan skicka en PDF-version av den senaste svenska utgåvan. Om inte senaste firmware är alldeles rykande färsk så att vi inte hunnit uppdatera manualen, går ett mail till dig direkt vi sett frågan. Skriv en rad på info (at) mafy (dot) se.

Jag kör Mac. Måste jag skaffa en PC för att kunna använda mjukvaran?

Nej, faktiskt inte. Rätt många använder mjukvaran på Mac via en Windows som installerats i en virtuell maskin i Mac:en. Du måste dock själv behärska de tekniska frågorna som kan uppkomma – vi har inte möjlighet att ge den sortens support.

Jag har försökt installera och köra PC-mjukvaran men den verkar inte fungera. Kan ni hjälpa mig?

Vår möjlighet att ge support på en mjukvaruinstallation i en dator och ett operativsystem vi inte själva har tillgång till och kan se är begränsad. Om du vill skickar vi dig en instruktion för installationen av mjukvaran så att du kan kontrollera att du gjort rätt i installationen.

Av erfarenhet från kunder passar vi också på att varna för glappande USB-kontakter i datorn som helt kan förstöra kommunikationen med modulen och i olyckliga fall ställa till det ordenligt.

Du får självklart ställa frågor, men vi kan inte garantera en lösning på distans. Tänk på följande innan du kontaktar oss:

 • Glapp i USB-anslutningen kan förstöra allt
 • Drivrutinen för FTDI-kommunikationen över USB-kabeln måste vara installerad innan HX3 Remote startas
 • Om du ansluter modulen i en USB-port på datorn där den inte suttit tidigare, vänta då tills meddelandena om ny hårdvara etc visats färdigt innan du startar HX3 Remote
 • Starta inte programmet inifrån något arkiv/packad katalog/fil utan från en katalog med alla filer från arkivet uppackade
 • Använd bara programmet HX3 Flash om du skall uppdatera ett versionssteg. Använd annars HX3 Remote.
 • Om du skall uppdatera både stödfunktioner (Firmware) och orgelmodellen (FPGA) är det viktigt att uppdatera FPGA först eftersom det annars kan uppstår problem
 • Ta vid behov hjälp av någon dator- och windowskunnig lokalt. Den som ser vad som händer på skärmen och i miljön kan oftast lätt avhjälpa problem.
 • Läs gärna om mjukvaran och dess användning här: http://wiki.keyboardpartner.de/index.php?title=HX3_Remote_Application

Kommentarer inaktiverade.