HX3 Drawbarmodul

 

dbe1

Vi är glada att vi fått förmånen att presentera denna nya modul i serien av HX3-drivna lösningar. I den sitter samma oöverträffade ljudmotor som i den redan klassiska HX3 midimodul som vi sedan tidigare tillhandahåller till våra kunder.

Storleken hos drawbarmodulen är 472 x 237 x 72 mm.

Läs gärna beskrivningen nedan, men tro inte bara våra ord utan dina egna öron! Lyssna på ljudet här.

HX3-motorn är som alltid kärnan

HX3-ljudmotorn höjer sig över de vanliga digitalklonerna på grund av den fullfjädrade fysiska modelleringen som ger en autenticitet som inte är möjlig med de vanliga traditionella digitala tekniker som hitintills använts. I varje del har en klassisk elektromekanisk hammondorgel avbildats i modern digital hårdvara. Här används ingen mjukvara eller samplingar för att skapa det unika och älskade ljudet av tonhjul, kontakter, filter, transformatorer och varma rör, utan just precis sådana – förpackade i digital form. På samma sätt som allt pågår samtidigt i en riktig orgel, snurrar alla tonhjulen och alla toner genereras kontinuerligt i en HX3. Kontakterna under en tangent sitter där och sluts på sitt karaktäristiska vis på samma sätt som i en B3:a, fast det sker digitalt. HX3 är  odiskutabelt den mest naturtrogna digitalklon vi hitintills sett och det är faktiskt inte alldeles säkert att någon med högre kvalitet kommer att se dagens ljus helt enkelt för att något som är exakt är just precis det – exakt.

Detta är skälet till att vi i MAFY valt att använda just HX3 till alla våra digitala hammond-lösningar. Vi har helt enkelt aldrig sett eller hört något bättre och vi börjar få svårt att förstå varför något bättre, om det är möjligt att skapa, skulle behövas.

Utöver den minutiösa modellen av själva orgeln har modulen också en motsvarande fysisk modell för förstärkaren i ett Leslie 122 som ger det ”rätta” ljudet på ett utmärkt sätt. Med hjälp av den kan modulen användas även med ett transistorleslie och ändå ge ”riktigt” 122-ljud. En mycket fin simulering av själva leslieeffekten finns också om och när man inte spelar genom ett fysiskt leslie.

Om du inte läst om vad som gör HX3-motorn så helt speciell bland andra existerande kloner, har vi en artikel som diskuterar principerna här.

Utökade funktioner

Utöver funktionerna i den lilla ”klassiska” modulen finns i drawbarmodulen:

 • Inbyggda drawbars för två manualer och pedal
 • All styrning av orgel och leslie som finns på en verklig rigg sitter som knappar i fronten
 • Mastervolym
 • Direktsyrning av Leslie (balanserad utgång med MAFY Speakon går bra att få). Styrningen sköts av HX3-logiken, vilket innebär styrning både via extern switch eller Midi, beroende på behov.
 • Dedicerad Midi-Out vilket ger två Midi-In ständigt tillgängliga
 • Ytterligare konfigurerbara ljudkanaler ger många möjligheter både i studio och på scen, t ex kombinerad lesliesimulering, direktkopplat transistorleslie med Leslie-122 förstärkarsimulering och baspedaler till separat baskanal
 • Hörlursutgång

HX3 Drawbarmodulen har samma ut- och ingångar som den lilla midi-modulen med tillägg av flera ljudkanaler, ett hörlursuttag, en ytterligare midi-port och Leslie-utgång.

Egenskaper för alla HX3-lösningar

För drawbarmodulen och för den rena midimodulen gäller i övrigt samma egenskaper:

 • Autentisk ”hårdvarukopia” av en hammondorgels tongenerator, resistanstrådar (tapering), tangentkontakter, percussion, vibrato/chorus och rörbestyckade förförstärkare. Kort sagt: Autentisk fysisk modellering av allt som får en Hammondorgel att låta som en Hammondorgel.
 • Naturligt key-click genom full modellering av de nio individuella kontakterna under varje tangent i klaviaturet. Detta är inte en klickeffekt – det är det naturliga resultatet av de digitala kontakterna under varje tangent.
 • Inbyggt reverb med tre individuellt inställbara förval
 • Autentisk modellering av Leslie 122 rörförstärkare ger möjlighet till ljudet av ett rörleslie även i moderna halvledarleslien
 • Utmärkt inbyggd simulering av de dubbla rotorerna i ett Leslie (Leslie 122)
 • Konfigurerbara ljudutgångar med möjlighet till bl a separata kanaler för baspedaler och för Leslie 122-förstärkarljudet (flera kanaler på den större modulen)
 • Uttag för direktinkoppling av swellpedal (expression, volym) och switch för styrning av lesliesimuleringen (Run/Stop, Fast/Slow)
 • Extremt korta interna fördröjningestider (latency)
 • Hantering av sex olika MIDI CC kommandouppsättningar för styrning av orgelinställningarna från flera vanliga klaviatur och kontrollrar jämte användardefinierad MIDI CC-uppsättning vid behov
 • Menysystem med 2×16 preset-inställningar, virtuella drawbars och parameterjustering
 • LED visar aktuella vibrato/chorus- och percussioninställningar
 • Drivs med 9-12 DC, min 500mA. Adapter ingår vid leverans.
 • Inställningar kan göras även från PC via USB. USB-kabel ingår.
 • Svensk bruksanvisning

Priser

HX3 Drawbarmodul kostar 12900:- inklusive moms, exklusive frakt.

För våra norska kunder gäller att den svenska momsen inte skall betalas och priset för modulen är 10320:- SEK. Norsk moms betalas vid förtullningen i Norge.

Frågor skickas till info(at)mafy.se och din beställning till order(at)mafy.se

Relaterat

Vi tillhandahåller leslieswitchar av olika typ som kan användas direkt med HX3 Drawbarmodul. Modulens simulerade leslie och ett eventuellt fysiskt inkopplat leslie styrs då samtidigt från den inkopplade switchen. Switcharna finns på tillbehörssidan.

 

TonadmodulfrontLäs om den klassiska HX3-modulen här. Modulen är mindre än ovanstående Drawbarmodul, men har samma ljudmotor. Vill man ha drawbars kopplade på den, finns en fristående drawbarkontroller klar att koppla in. Se tillbehörssidan.

 


c-2-front-left

Kompletta HX3-orglar med både en och två manualer finns här (MAG Custom Organs).

Kommentarer inaktiverade.